av Filippa. ”Well, it’s…a bit of a hike” svarar David A. Mellis som jag träffat dagen innan på Open Hardware Summit och som jag av en slump jag springer in i på trottoaren utanför tunnelbanestationen Porter Square på Red Line som knyter ihop storstads-Boston, det akademiska Cambridge och det sömnigare Somerville. Han pekar mig åt rätt håll, och jag börjar gå, i riktning mot Artisan’s Asylum, ett makerspace som jag tänkt hinna kila förbi, lite snabbt sådär, innan min buss från Boston skulle gå vid 18-tiden denna högsommarvarma söndagseftermiddag i september. Om än åt rätt håll på ett ungefär, lyckas jag gå vilse en sväng, men vad gör väl det när ögonen kan frossa i de karameller till hus som kantar gatorna i Somerville?
Några svettiga kilometer senare (jepp, det var minsann a bit of a hike…) kommer jag fram till avtaget från Somerville Avenue, Propenzi Way…
…som leder mig in till Tyler Street och Artisan’s Asylum som vissa tror kan vara världens största makerspace med sina ”40000sq feet”, alltså på metrisk svenska, hisnande dryga 3700kvm.
I receptionen möter jag en av Artisan’s Asylums, i dagsläget 5, anställda, Molly Rubenstein (Interim Executive Director) som det visar sig faktiskt varit i Sverige, då på dansläger på Herräng. Molly ber mig signa in och jag får en visitor-sticker att sätta på tröjan, hon berättar att visning av lokalen utgör en stor del av arbetet med spacet och från en snabb koll på besökslistan ser jag att 15 besökare fått sig en rundtur, inom ramen av ett par timmar denna sömniga söndag i Somerville.
När vi rör oss inåt lokalen, blir jag en smula överväldigad. Förutom stora öppna ytor är takhöjden väl tilltagen i lokalen som inrymmer ytor särskilt avsedda för trä, metall, svetsning, cykelreparation, sömnad, elektronik, 3D-printing, måleri m.m. I spacet finns även 119 små ”studios” att hyra, liksom ytterligare projektförvaring för de labbande medlemmarna, som enligt hemsidan uppges vara c:a 250 st. Det finns olika sätt att vara medlem på Artisan’s Asylum, som för att uppmuntra mångfalden utvecklat ett system med olika medlemstariffer. ”Weekend Warriors” får exempelvis, för 60 dollar/månad, access på helger och ”shelf storage”, medan den ”tyngre” kategorin ”Institutional” kostar 200 dollar/månad. Precis som Stockholm Makerspace, har Artisan’s Asylum också crowdfundade inslag. De har återkommande använt just mikrotransaktioner och crowdfunding, för att finansiera nya verktyg till spacet (på Artisans Asylum Kickstarter-sida ser du alla projekt som finansierats på den vägen).
Snackar lite med Jimmie P Rodgers, en av Artisan Asylums grundare, som vid tillfället för mitt besök som bäst håller på att ordna inför lite sociala kvällsaktiviteter, som jag, p.g.a min buss inte kunde stanna på. Det blir snabbt uppenbart att nyckeln till ett lyckat och stort space stavas uthållighet, när Jimmie berättar om alla turer sedan starten 2010, då i ett ”bara” drygt 300kvm stort space.
Sen starten har spacet blivit en hub för gränsöverskridande utforskande, att ha både MIT och Harvard med drösar av kreativa studenter på ett par tunnelbanestationers avstånd skadar förstås inte rekryteringen till spacet som dock ser en stor blandning av medlemmar, precis som Stockholm Makerspace. Kopplingarna till MIT Media Lab är dock många (i alla fall upplever jag det så). MIT Media Lab är nämligen den plats som, med professor Neil Gerchenfeld (med sitt Center for Bits and Atoms) ofta anges som ”spirituell vagga” till FabLab/Hackerspace/Makerspace-fenomenet. I nutid, finns inte bara en ”overlap” i studenter/medlemmar, utan även en delad ideologisk förankring i ”Open hardware” och Maker rörelsen, inte minst med forskargruppen High-Low tech, initierad och sedan nyligen ledd av elektronik-konstnären Leah Buechley.
Artisans Asylum tycks, på bara några år, inlemmats i det akademiska ekosystemet i stan som utbildat många av världens vassaste hjärnor. Resultatet? En grogrund för nya tankar och möten i samspelet mellan ny teknik och äldre hantverkstraditioner. En plats där inspiration sipprar upp och ned och fram och tillbaka mellan akademiska discipliner, hantverktraditioner och sociala grupper. En plats där många nya hårdvaruföretag sett dagens ljus, och använt crowdfunding för att nå ut i världen. En plats som också tycks olja motoriken i viljan och kraften att förändra, utöver och långt fjärran de 3700 kvadratmetrarna i Somerville:
”Artisans Asylum is a non-profit organization furnishing education, tools, workspace, and community to empower dedicated fabricators, including hobbyists, artists, and early stage entrepreneurs, to create on large or small scale. We serve the Somerville and global creative makerspace community, the arts, and the innovation economy with the goal of making the world a place where sincere, creative individuals are able give form to their ideas.” (källa)
Häng med på rundtur:
Text & bild: Filippa Malmegård för Stockholm Makerspace
- Du kan läsa mer om Artisans Asylum i exempelvis The Economist (Augusti 2013) ”Garage Manufacturing in a big Garage” , eller i Wired där bland annat Kickstarter projektet 3Doodler (som fick in över 3.000.000 dollar i sin kampanj) omskrivits: ”3Doodler lets you handdraw 3D objects”
- Besök Artisans Asylum på 10, Tyler Street (Somerville) eller på www.artisansasylum.com
Finns det inte symaskiner på MakerSpaces?
Jag tänkte på alla som sitter och cosplay-dräkter hemma. Dom är ju väldigt bra ambassadörer för Makerröeslen
Här en lista med bra Cosplay videos från 2013
http://www.youtube.com/watch?v=zf9idTZ_rNw&list=PLGYI8KIF7z8q2fE2uhfbHE3bkg_ogR1_K&index=1
Hej Michael
Jodå, symaskiner brukar det finnas, och så även på vårat Makerspace, vi på Stockholm Makerspace har bland annat två industrisymaskiner (en raksömsmaskin med undermatning och nålmatning som klarar även läder och tjocka tyger, och en overlocksymaskin modell kraftigare), och någon ”vanlig” symaskin! 🙂
Om man vill hotta upp sina dräkter med lite lysande detaljer eller annan teknik så har vi dessutom medlemmar som är duktiga på Wearable Electronics, varför inte fixa en rödglödande kristall i kronan eller svärdet som pricken över i?
Se mer info om ett par av våra symaskiner på vår wiki:
//www.makerspace.se/wiki/Industrisymaskin_D%C3%BCrkopp_212
//www.makerspace.se/wiki/Overlocksymaskin_Union_Special_Mark_IV
Vi har även medlemmar som har labbat med att projicera mönster direkt på tyg med en takmonterad videoprojektor, så visst finns det intresse av även denna typ av saker i spacet!
// Erik Cederberg