av Filippa. Vad är design? Hur blir man designer? Vem får kalla sig designer? Det är en av många frågor som makerrörelsen ställer på sin spets.
Idag delas kunskap som tidigare var reserverad för slutna klassrum fritt på nätet, och tidigare superexklusiva verktyg som 3D-printers har tillgängliggjorts för massorna genom antingen ”desktop” 3D-printers eller genom tjänsteaktörer som Shapeways, 3D-printframkallningsföretaget som kan printa din design i plast, keramik, sandsten och även metall.
Jag träffar Shapeways under Dutch Design week i Eindhoven. Deras närvaro där speglar ett intressant faktum, nämligen även ”designveckor” (platser som ofta varit reserverade för etablerade namn inom designvärlden, alternativt ”rookies” från prestigefyllda designskolor) håller på att förändras.
I båset på Klokgebouw, epicenter av det pulserande Dutch Design week, hade Shapeways bjudit in entreprenöriella makers från sitt community att visa sina skapelser och med sina berättelser förmedla kraften i plattformen som gör det möjligt att skrida från idé och 3D-modell till proffs-prototyp eller färdig produkt på nolltid.
Här träffade jag belgiska duon Somersault (Idoy A Lahortiga och Luk Cox), som med sina smycken vill förklara, förenkla och synliggöra medicinsk vetenskap, genom att förvandla vetenskapliga illustrationer till 3D-printade smycken.
Jag träffade även unga Wesley Günter och medhjälparen Tricia som driver FabMe Jewellery. Wesley berättade att han till vardags arbetade med att programmera industrirobotar, något han gjort i 11 år.
Jag frågar Wesley om han är lockad att förvandla FabMe till ett heltidsprojekt, men han förklarar att han gillar sitt jobb och tycker det är kul att kombinera världarna. Att ta hjälp av Shapeways gör snabb tillverkning möjlig, och blir därigenom en viktig ingrediens för att klara av bägge delarna, både jobbet och jobbet efter jobbet.
Designveckor som en plattform för ännu fler makers, är förhoppingsvis en utveckling som kan stärkas ytterligare på sikt. Makerfaire-formatet (med 135 event i år) funkar fantastiskt bra i ett entusiasmerande syfte, och även som showcase för vissa produkter. Men, jag hoppas och tror även vi kommer få se en större samverkan mellan Makerrörelsen och design- och modevärlden. Där i gränslandet finns en fantastisk möjlighet att öppna upp för den nya ”designverkligheten” som makerrörelsen sätter fingret på.
Den nya designverkligheten är en verklighet där demokratisering av kunskap och verktyg möjliggör att design och innovation fångas upp på allt fler oväntade ställen. Det är en verklighet där kreativ inspiration och uppmuntran finns att hämta från likasinnande via nätet, om de inte annars finns i närheten. Det är en verklighet där ”vanliga” människor som tidigare saknat resurser och självförtroende ges möjlighet att förverkliga sig själva och sina produktidéer. Det är en verklighet där utbudet av produkter tillgängliga för världens konsumenter exploderar.
En liten glimt av denna nya verklighet kunde jag skymta i genialiteten i många av de designidéer på Shapeways visade på på Dutch Design week. Sammanfattningen?…Vi lever i en spännande tid!
Ovan: En liten handväska, printad i ett stycke i tekniken ”selective laser sintering”, rymmer för mobil och nycklar.
Ovan: ”Plokk” av Henk Hulshof och Gertjan Westerbeke, läs mer.
Ovan: ”Double 8 fabric squares” från Vincent Greco
Vad är Shapeways? 3D-printing framkallningstjänsten Shapeways var som start-up del av ett inkubator program i Philips (konsumentelektronik företaget) regi. En större investering för ett par år sedan möjliggjorde expansation och idag har företaget kontor i både Eindhoven och New York. Läs mer om Shapeways här, och följ deras blogg för intressanta nyheter!
På bilden här ovan är Shapeways-medarbetaren Ruud van den Muijzenberg, som även stod värd för en vising av Shapeways nya Eindhovenkontor och fabrik (på adressen Kanaaldijk-Zuid 3a) dagen innan, mer om det i ett annat blogg-inlägg.
Text och bild: Filippa Malmegard